VPO
VPO
VPO - Telefon 800 280 800

Orosená okna po výměně za nová? Zkuste 3 tipy, jak se zbavit vlhkosti

Venku se ochladilo, topná sezóna v plném proudu. A vás ráno nevítají sluneční paprsky, ale vysrážené kapky na oknech. Prozradíme vám, kde se voda bere a jak se jí zbavit.

Proč se i nová okna v zimě rosí

Stará okna mají mnoho nešvarů. Neizolují, utíká jimi teplo… Právě proto jste je taky vyměnili za nová. Jenže pak přišel podzim a na vašich nových oknech se objevilo nepříjemné překvapení – kapky vody. Nepranýřujte hned dodavatele oken, problém může být jinde. A většinou má snadné řešení

S příchodem podzimu se venku ochlazuje a doma začíná topná sezóna. Okna už nejsou celý den dokořán a navíc po výměně dokonale těsní. 

Veškerá vzdušná vlhkost, kterou doma vytváříte při vaření, koupání, praní a sušení prádla, zalévání květin i ve spánku, nemá kudy odejít. A tak se vysráží na místech studenějších, než vzduch v okolí – vašich oknech, které nad ránem ochladily mrazíky. 

Rosení oken v místnostech s vysokou vzdušnou vlhkostí, jako je koupelna, kuchyně nebo ložnice, se často nedá zcela zabránit. Ale rozhodně ho můžete zásadně omezit. Stačí se řídit těmito třemi tipy.

1. Začněte v zimě správně větrat

Nejčastější příčinou rosení oken z vnitřní strany je nesprávné (nebo žádné) větrání. Stará okna špatně těsnila a tak jste neustále nechtěně větrali. Po výměně oken za nová musíte výměně vzduchu pomoct sami.

Aspoň 3x denně krátce, ale intenzivně vyvětrejte. Natáhněte svetr a otevřete na 5 minut okno. Tím pustíte dovnitř sušší venkovní vzduch a zbavíte se přebytečné vlhkosti. Na mikroventilaci raději zapomeňte, ať vám zbytečně neutíká teplo. 

Větrejte hlavně v místnostech, kde je zvýšená vlhkost vzduchu (kuchyně, koupelna, ložnice) i tam, kde máte hodně květin nebo akvárko.

2. Snižte vlhkost v interiéru 

Vlhkost doma vzniká zcela běžně, vytváříme ji dokonce i ve spánku. Dospělý člověk přes den nadýchá zhruba 3 litry vody. A když k tomu přidáte vaření, koupání, sprchování, praní, sušení, pokojovky, akvária a domácí mazlíčky… 

S dýcháním toho asi moc neuděláme, ale při ostatních činnostech můžete produkci vody snadno snížit. Při vaření používejte pokličky a digestoř, při koupání zapněte ventilátor. Nezapomeňte za sebou zavírat dveře, ať se vlhkost nedostává do dalších místností a ideálně po obědě i sprše vyvětrejte. 

V ložnici nadýcháte, i když se zrovna nevracíte z večírku. Dospělý člověk nadýchá přes noc i půl litru vody, nezapomeňte proto před spaním a ráno dobře vyvětrat

Pokud můžete, prádlo sušte v sušičce nebo mimo domácnost. Jestli nemáte sušárnu, zvažte domácí odvlhčovač vzduchu, který vám pomůže domácnost i prádlo vysušit. Možná budete překvapení, kolik vody takový vysoušeč dokáže ze vzduchu odsát. 

3. Nechte teplému vzduchu průchod

Těžké závěsy a zatažené žaluzie na oknech, parapety obskládané květinami a dekoracemi. To všechno brání teplému vzduchu, aby se dostal k okennímu sklu a ohřál ho

Na noc ideálně vytáhněte žaluzie a dejte si pozor, ať dlouhé závěsy a záclony nezakrývají celý den topení. Jen tak bude moct vzduch cirkulovat.

Skříně, stoly i gauče postavte aspoň 5 cm od zdi. Teplý vzduch bude mít kudy proudit, stěny se ohřejí a vy zamezíte vzniku plísní. Vyhněte se také radiátorům zastavěným nábytkem.

Doma také udržujte stálou pokojovou teplotu – optimálně kolem 21 °C. 

A co s rosením oken v novostavbě?

Rosení oken netrápí jen majitele starších staveb s novými okny. Při výstavbě domu se používají mokré procesy a stavebnímu materiálu trvá, než pořádně vyschne. Obzvláště, pokud se stavba před zimou rychle uzavřela.

Se zvýšenou vlhkostí v novostavbě se můžete potýkat prvních 12-24 měsíců, určitě proto nezanedbávejte větrání. Vhod vám může přijít i vysoušeč vzduchu.

Stavebnímu materiálu trvá 2-3 roky, než vyschne. Větrání v novostavbě proto rozhodně nepodceňujte.

Když se rosí okna zvenku

Zevnitř dobrý, ale zvenku mokro? Tak to máte vyhráno. Je to totiž známka správné izolace. I přesto, že doma topíte, venkovní tabule okna zůstává chladná a neohřívá ji vzduch v místnosti. A když po ránu stoupne teplota venkovního vzduchu, zkondenzuje na ní vlhkost.

S takovou vlhkostí nemusíte dělat vůbec nic. Okno i ostění jsou na vodu připravené a žádné zatékání vám nehrozí. Určitě ale nepodceňte kontrolu odtokových kanálků, ve kterých se nesmí hromadit voda. 

Kdy je rosení důvod k reklamaci?

Našli jste vysrážené kapky uvnitř izolačního skla? Pokud jsou okna stále v záruce, je to důvod k reklamaci. Vnitřní prostor dvojskla nebo trojskla je totiž plněný argonem a hermeticky uzavřený. Dovnitř ani ven by se tak nemělo nic dostat. 

Ani u starších oken na nic nečekejte povolejte serviszasklení je potřeba vyměnit, protože došlo ke zhoršení izolačních vlastností. 

Shrnutí na závěr

Rosení oken nepodceňujte, není totiž problémem jen estetickým. Zvýšená vlhkost v domácnosti vede ke vzniku plísní, které vašemu zdraví nepřispějí. A navíc může poškodit i omítku nebo lak a části dřevěných oken. 

Kondenzaci nejlépe zabráníte udržováním pokojové teploty 21 °C a vlhkosti v rozmezí 40-50 %.

Pomůže také:

  • krátké, časté a intenzivní větrání (žádná mikroventilace!),
  • snížení vlhkosti při vaření, koupání a sušení prádla,
  • zajištění cirkulace tepla – prázdné parapety a odtažené závěsy.

Pokud se na výměnu oken se teprve chystáte, zvolte kvalitní okna s izolačním trojsklem. To má menší sklony k rosení, než dvojsklo. O dalších rozdílech mezi typy zasklení si můžete přečíst tady.


Potřebujete poradit s výběrem nebo s jiným problémem? Zastavte se na své pobočce nebo nám napište. S námi to bude VPOhodě.

Blog