VPO
VPO
VPO - Telefon 800 280 800

Velká plastová okna: na co si dát pozor při výběru

Ráno se probudíte, odtáhnete závěsy a vychutnáte si ničím nerušený panoramatický výhled… Pokud takhle vypadá vaše vysněné bydlení, budete nejspíš přemýšlet nad nákupem opravdu velkých oken. Jaké jsou jejich možnosti a omezení a na co si dát při výběru pozor? Se vším vám poradíme.

Jaká jsou rozměrová omezení velkých plastových oken?

Plast už si dnes nemusí nic dokazovat. Má skvělé tepelně-izolační vlastnosti, dlouhou životnost a snadno se udržuje. Díky kvalitním profilům a výztuhám vám zaručuje perfektní tvarovou stálost i v opravdu velkých rozměrech.

Nějaká konstrukční omezení ale přece jen má – maximální možná velikost se bude odvíjet od zvoleného typu produktu.

Klasické jednokřídlé okno s možností ventilace může mít na šířku 1580 a na výšku 1450 mm. Ve vertikální poloze může být šířka až 2480 mm, výška je ale omezená na 700 mm a otevírání je pouze sklopné.

Větší rozměry umožňuje dvoukřídlé okno – takové plastové okno může být široké až 2900 mm. Je ale potřeba počítat se středovým sloupkem. 

Trojkřídlá okna lze vyrobit až do velikosti 3000 x 1450 mm. Jsou ale členitá a nepustí dovnitř tolik světla, jako jen nepatrně menší dvoukřídlá. Hodí se proto spíš do rekonstrukcí, kde chcete zachovat původní vzhled.

Největší prosklenou plochu vám nabídnou fixní okna. Ta umíme v bílé barvě vyrobit až do velikosti 3500 x 3500 mm. U barevných profilů bude maximální plocha cca 0,5 m2 menší. Fixní velkoformátová plastová okna se často kombinují s posuvnými systémy. V novostavbách jsou oblíbenou alternativou ke klasickým balkonovým sestavám – zejména v antracitové barvě, která věrně imituje podstatně dražší hliníková okna

Na co si dát pozor při výběru velkých plastových oken?

Čím větší okno kupujete, tím větší důraz byste měli klást na kvalitu výrobku a provedení montáže. Plast má v porovnání s hliníkovými nebo dřevěnými okny nižší pevnost a u opravdu velkých ploch hrozí riziko kroucení profilu. Kvalitní výrobce vás proto vždy upozorní na rozměrová omezení a v případě opravdu rozměrných oken vám doporučí stabilnější alternativu z jiného materiálu.

Pokud plánujete opravdu rozměrná plastová okna nebo třeba celou prosklenou stěnu, zvolte zasklením trojsklem. To má podstatně lepší izolační vlastnosti než dvojsklo a příplatek cca 15 % se vám brzy vrátí na úspoře za vytápění. Do nevytápěných místností (vstupní prostory, zimní zahrada) můžete dát s klidem levnější dvojsklo.

Trojsklo sice lépe brání únikům tepla i pronikání horka do interiéru, ale pokud máte okna orientovaná na jih, v letních měsících vás nezachrání. Velkoformátová plastová okna doplňte venkovním stíněním, které se postará o příjemný chládek a dostatek soukromí.

Jak se velká plastová okna montují?

Pozor dávejte i při výběru montážní firmy – plastové okno široké 3 metry neváží pár kilo. K manipulaci a správnému osazení bude potřeba speciální technika a zkušenosti, aby nedošlo k poškození okna nebo interiéru. Špatně namontované velké plastové okno by vám způsobilo problémy nejen estetické, ale i funkční. Plast (obzvláště v oblíbených tmavých odstínech šedé) je totiž citlivější na výrazné změny teplot a nekvalitně ukotvený rám by se mohl zkroutit.

Ideální je nechat si okna vyrobit, dodat a namontovat jednou firmou. Práce pak jde rychle od ruky a vy to máte bez starostí. Služby od A do Z nabízíme i ve VPO Protivanov. Na našich pobočkách vám rádi poradíme s výběrem, okno vám na míru vyrobíme i v atypických rozměrech a také vám ho profesionálně namontujeme. 

 

Chcete vědět, kolik mohou stát vaše nová velká plastová okna? Podívejte se na náš vzorový ceník nebo si nechte vypracovat nezávaznou cenovou nabídku.

Blog