VPO
VPO
VPO - Telefon 800 280 800

Nová zelená úsporám Light pomůže i vám s účty za renovace a výměnu oken a dveří

Díky programu Nová zelená úsporám (NZÚ) domácnosti mohou od roku 2014 snadněji snížit energetickou náročnost svého bydlení a šetřit životní prostředí. Do roku 2021 program využilo více než 89 tisíc domácností a ušetřilo na rekonstrukcích nebo novostavbách 20 miliard korun. Nyní stát pomůže seniorům a domácnostem s nižšími příjmy lépe zvládnout energetickou chudobu. Chystáte se na výměnu oken nebo vchodových dveří? Poradíme, jak ušetřit až desetitisíce.

Výhodnou dotaci získáte i na nová okna a vchodové dveře 

Dotaci v programu Nová zelená úsporám Light využijete na renovace, jako je třeba zateplení fasády, střechy nebo na výměnu oken a vchodových dveří. O dotaci může za vás požádat také firma, která je součástí projektu Nová zelená úsporám Light a která renovuje některou část domu.

Dva řemeslníci instalují do novostavby nové okno
Díky programu Nová zelená úsporám Light můžete požádat o dotaci na výměnu oken a vchodových dveří nebo menší renovace.

Dotace je určená především pro seniory a domácnosti s nižšími příjmy pobírající dávky na bydlení. Musíte však doložit, že dům, který chcete renovovat, vlastníte, či v něm máte nahlášený trvalý pobyt alespoň od 12. září 2022.

Zvláště v době vysokých cen energií se vyplatí výměna starých, netěsnících oken za nová, ať už plastová okna nebo například okna dřevěná. Díky nim bude váš dům lépe odhlučněný a tepelně izolovaný. Z bytu už vám nebude unikat spousta tepla, čímž snížíte výdaje za energie. Za tu investici to opravdu stojí.

Teď vám navíc při financování uleví dotace programu Nová zelená úsporám Light. 

Průřezy okny v showroomu VPO Protivanov
Dotace Nová zelená úsporám Light vám ušetří za výměnu oken a vchodových dveří i několik desítek tisíc korun.

Jak o dotaci požádat? 

Žádné obíhání úřadů vás nečeká, jde to pouze elektronicky. Žádost o dotaci podáte

  • přes webové stránky Státního fondu životního prostředí ČR, nebo
  • přes identitu občana (NIA ID), kde
    • vyplníte registrační formulář a potvrdíte svou totožnost (jiným identifikátorem, například bankovní identitou, dále datovou schránkou, nebo na Czech pointu).
    • Poté se přihlásíte k vybrané službě.

Nemáte přístup k internetu? Nevadí! Obraťte se s dotací na VPO nebo na jednotlivé regionální poradce a ti vám s celým procesem pomohou.

O dotaci můžete požádat před začátkem realizace, v průběhu i po ní. Pokud nemáte dostatečnou finanční rezervu, stačí si zažádat předem a dostanete zálohu. A pokud jste okna a vchodové dveře už vyměnili, o dotaci můžete požádat zpětně.

Mladá žena sedí za stolem u počítače
S žádostí o dotaci v programu Nová zelená úsporám Light vám rádi pomůžeme

Co je potřeba doložit?

Aby byla žádost VPOhodě, musíte doložit všechny potřebné dokumenty:

  • fotodokumentaci před a po realizaci, a to nejpozději do 12 měsíců například po výměně oken
  • potvrzení o vlastnictví bankovního účtu
  • odborný posudek, který navrhuje dané opatření – zdarma vám ho vypracuje pracovník EKIS nebo MAS,
  • potvrzení o čerpání starobního či invalidního důchodu nebo příspěvku na bydlení.

Přesné pokyny najdete v Příručce opatření NZÚ Light

Nárok na dotaci máte v případě, kdy všichni členové domácnosti pobírají starobní nebo invalidní důchod, v opačném případě nárok na dotaci nemáte. Je ale VPOhodě, pokud dům máte „napůl“ s některým vašim dítětem, které žije jinde a souhlasí s rekonstrukcí.

Než se pustíte do výměny, seznamte se také s požadavky na montáž a kotvení oken podle normy ČSN 74 6077 – v souladu s touto normou je nově nutné okna, na která chcete čerpat dotaci, montovat. Příprava na montáž podle normy ČSN 74 6077 je časově náročnější a samotná výměna může trvat několik dní. Její postup jsme pro vás sepsali na webu naší montážní firmy šenk REALIZACE.

Potřebujete poradit nebo pomoct s dotací na výměnu oken nebo dveří z VPO? Obraťte se na naši kolegyni Denisu Mazánkovou na telefonu 604 246 551 nebo e-mailu mazankova@vpo.cz, nebo na poradce NZÚ Light ve vašem kraji, který vás celým procesem provede.

S VPO ušetříte ještě víc!

S dotací ušetříte až několik desítek tisíc korun. A když ji spojíte s energeticky úspornými produkty od VPO, budou vaše účty za energie prostě VPOhodě.

  • Za výměnu oken dostanete zpět až 150 000 Kč (12 000 Kč na jeden kus). U špaletových oken můžete čerpat dotaci na jejich opravu, při které nahradíme vnější křídla novými s izolačním dvoj- nebo trojsklem.
  • Za nové vchodové dveře ušetříte až 18 000 Kč za kus. Musí mít tepelně-izolační výplň, případně dvoj- nebo trojsklo.
  • Za nové venkovní rolety nebo žaluzie dostanete díky podpoře až 50 000 Kč. Kolik to ve výsledku bude, závisí na typu pořízené techniky – za venkovní žaluzie či rolety s ručním ovládáním dostanete zpět 1000 Kč/m2 a za elektropohon 1500 Kč/m2.

A nebudeme lhát, když řekneme, že ušetříte ještě víc – nová stínicí technika udrží stálou teplotu v interiéru a váš dům se stane energeticky méně náročným, čímž výrazně snížíte účty za energie.

Vyberte si ve VPO z široké nabídky plastových, dřevěných, hliníkových a dřevohliníkových oken a vchodových dveří. U nás máte jistotu, že kupujete kvalitu. Na všechny produkty platí záruční i pozáruční servis, který vám zajistí naše servisní firma šenk REALIZACE.

Vyberte si nová okna, dveře a stínicí techniku ještě dnes! Rádi vám poradíme s výběrem úsporného řešení, stejně jako s vyřízením dotace NZÚ Light. Pokud chcete mít při rekonstrukci okna a dveře bez starostí, s vyřízením dotace vám pomůžeme. Stačí nám poslat žádost o nezávaznou kalkulaci.

Zdroj fotografií: VPO

Blog