VPO
VPO
VPO - Telefon 800 280 800

Výměna skel v plastových oknech: kdy se vyplatí?

Perex

 

Vyměnit staré plastové okno za nové není žádný problém. Ne vždycky je ale nutné pouštět se rovnou do bourání – i výměna skla u plastového okna může být dostatečným a navíc podstatně rychlejším a levnějším řešením. Kdy se vyplatí, co obnáší a kolik stojí? Se vším vám poradíme.

Co dělat, když se rozbije sklo v plastovém okně

Moderní plastová okna vydrží hodně. Nerozbitná ale nejsou. Někdy stačí zapomenout otevřené okno při silném větru nebo špatně vyměřit ránu míčem… a neštěstí je na světě. 

Pokud se vám vysypala okenní tabule, ale rám není poškozený, bude výměna skla v plastovém okně stačit. I přesto, že je možná poškozené jen jedno ze dvou nebo tří skel, vyměnit se musí celé zasklení

Mezery mezi jednotlivými skly jsou totiž plněné vzácnými plyny, které zlepšují tepelně-izolační vlastnosti oken. Tabule jsou spojené distančním rámečkem a zasklení je tak vzduchotěsné a vodotěsné. 

Výměny skla v plastových oknech se ale obávat nemusíte. Nejrychlejší je kontaktovat přímo svého dodavatele oken. Ten podle smlouvy dohledá podrobnosti o okně a objedná vám nové zasklení, které většinou od sklenářů dorazí do několika dní. V případě havárie se určitě zeptejte na možnost expresní výměny skla. 

Tip: Nemůžete najít dokumentaci k oknům nebo váš dodavatel není k zastižení? Spojte se s naším servisním partnerem šenk REALIZACE. Pomůžeme vám problém vyřešit.

A jak při výměně skla postupovat?

Výměna okenního zasklení není nijak složitá, ale vyžaduje praxi. Pokud s oknařinou nemáte zkušenosti, nesnažte se okno montérům nijak připravit a s poškozeným zasklením raději nemanipulujte

Mohli byste ublížit sobě nebo zasklívacím lištám – ty mohou být u starších oken víc náchylné k poškození a jejich oprava by se vám zbytečně prodražila. Posbírejte střepy ze země a jestli sklo není vysypané, opatrně zajistěte prasklinu páskou

Zkušený montér bude s výměnou skla u běžného plastového okna hotový do 30 minut. Výměna probíhá zevnitř místnosti, nezapoměňte proto odklidit z cesty nábytek. Montér vyloupne zasklívací lišty, odstraní rozbité sklo a nahradí ho novým. No a všechno je VPOhodě. 

V případě, že je kromě skla poškozený i rám nebo kování okna, je potřeba nejdřív zavolat servis a zjistit rozsah škod. Technik se na okno podívá a doporučí vám vhodné řešení opravy.

Kdy se vyplatí výměna skel v plastových oknech za nová?
S požkozeným sklem zacházejte opatrně. Dohledejte dokumentaci nebo změřte rozměry a povolejte do akce odborníky.

Kdy se vyplatí výměna skel v plastových oknech za nová?

Poškozené zasklení není jediný důvod, proč uvažovat o výměně skel v plastových oknech. S rostoucími cenami za energie se každý snaží najít způsob, jak ušetřit – a právě výměna dvojskla za lépe izolující trojsklo může být řešením.

Stará okna bývají příčinou vysokých tepelných ztrát. Často to neplatí jen pro rozpraskaná dřevěná okna, ale i pro plastová okna stará “jen” 15–20 let. 

Zatímco starší kvalitní rám plastového okna vám může stále dělat dobrou službu, tepelně-izolační hodnoty zasklení z počátku tisíciletí se s moderními nízkoenergetickými trojskly nedají srovnat. Výměnou původního skla za úspornější tak ušetříte za topení i desítky procent a zbavíte se i nepříjemného rosení

Pro výměnu skel v plastových oknech pak hraje i cena a rychlost. Výměna zasklení vás může stát pouhou třetinu částky, kterou byste vynaložili za nová okna. Na nové zasklení také nebudete čekat týdny, jeho instalace je rychlá a obejde se bez bourání a nepořádku. 

Tip: Ani zasklení kvalitním dvojsklem nemusí být nutně špatnou volbou. Záleží na způsobu umístění okna i druhu stavby. Přečtěte si více o srovnání výhod a nevýhod dvojskla a trojskla.

Co promyslet před výměnou skla?

Výměna skla u plastového okna vám možná zní jako jasná volba… Než se ale pustíte do objednávky nového zasklení, promyslete několik věcí:

  • Jsou okna v tak dobrém celkovém stavu, že stačí vyměnit pouze sklo? Jak je na tom kování, těsnění a rám? Nepřišel čas na jejich výměnu nebo repasi? 
  • Vejde se do starých oken i širší trojsklo? Je stavební hloubka minimálně 70 mm?
  • Vyhovují mi stávající rozměry plastových oken a způsob jejich otevírání? 
  • Nechci provádět další úsporná opatření (např. zateplení) nebo čerpat dotaci na výměnu z programu NZÚ Light nebo Oprav dům po babičce

Pokud vaše okna nevyhovují po technické stránce nebo plánujete větší rekonstrukci, zvažte místo výměny skel raději komplexní výměnu oken. Ta může být dobrou volbou i v případě, že splníte podmínky na čerpání některé ze státních dotací z programu Nová zelená úsporám – výměna oken za nová se vám tak může zaplatit téměř sama. S žádostí vám navíc rádi pomůžeme. 

Kolik stojí výměna skla u plastového okna?
Nejste si jistí, jak posoudit stav svých oken? Nechte si poradit od odborníků z VPO Protivanov. S výměnou vám pomůžeme od A do Z.

Kolik stojí výměna skla u plastového okna?

Cena výměny skla v plastovém okně se odvíjí od velikosti plochy zasklení a jeho druhu. Pro přibližnou představu o ceně si změřte plochu svého okna a podívejte se na náš orientační ceník skla do plastového okna:

  • trojsklo cca 2 100 Kč/m2
  • dvojsklo cca 1 500 Kč/m2

K výsledné částce bude potřeba připočíst cenu za práci montéra a dopravu nového skla k vám domů. Výměnu skla v plastovém okně vám rádi nezávazně naceníme – stačí vyplnit poptávkový formulář nebo se stavit na některé z našich poboček

Poptat výměnu skel

Blog