VPO
VPO
VPO - Telefon 800 280 800

Jak vám okna ušetří maximum energií?

Moderní okno od VPO v dřevěném dekorou
Nová okna sníží úspory za vytápění až o 40 % a zajistí stabilní teplotu v domácnosti.

Energetická účinnost je dnes stále důležitější téma. Peníze a energie unikají nejčastěji okny, ale i ona umí spoustu úspor a starostí ušetřit. Pokud ještě stále máte stará, netěsnící okna, pokusíme se vás v následujících řádcích přesvědčit, že výměna oken je investicí do budoucna a rozhodně se vyplatí.

Nevyhazujte úspory oknem

Na některých věcech se šetřit nevyplácí a u oken to platí dvojnásob. Nejvíce energií, a tudíž i peněz, uniká z domácnosti právě jimi – ať už kvůli špatné izolaci u starších oken nebo nevhodně zvolenému zasklení. O tom, kolik tepla okna ven propustí, napoví takzvaný součinitel prostupu tepla Uw – čím je nižší, tím okna lépe izolují. U nových oken se pohybuje okolo 1 W/m2K, u starších oken je hodnota až trojnásobná. A na vyúčtování je to znát.

S novými okny ušetříte až 30–40 % nákladů na vytápění. V letních vedrech si doma zajistíte stabilní teplotu domácnosti a v zimě nebudete přetápět. Před výběrem je nutné vzít v potaz také situaci a druh stavby – zda bydlíte blízko rušné silnice, na místě, kde silně fouká, nebo na klidném venkově. To rozhodne, z jakého materiálu okna budou a zda je vhodnější dvojsklo, nebo trojsklo.

Velká posuvná okna od VPO s přístupem na zastřešenou terasu
Ve VPO vám vyrobíme okna na míru vaší stavbě, vybrat si můžete třeba plastová, hliníková či dřevěná okna.

Typy oken

Starší typy oken už nesplňují současné nároky na izolaci, a tak ven propustí daleko více tepla i peněz než moderní okna. Vybrat si můžete z několika typů podle použití (standardní, střešní a sklepní), materiálu (dřevo, hliník, plast a dřevohliníková okna) či podle typu zasklení.

Plast, hliník, nebo dřevo?

To, z jakého materiálu si necháte nová okna vyrobit, je záležitost estetiky, cenovky i místa stavby. Vždy však okno vybírejte stavbě „na tělo“. Můžeme říct, že ať zvolíte plast, hliník, nebo dřevo, nové okno bude mít mnohem lepší izolační vlastnosti než staré okno a zaručí maximální úsporu energií. Důležitější než materiál je kvalita zpracování, vybavení oken, zasklení a hlavně stavební hloubka okenního profilu.

Správný typ zasklení, domácnost bez zbytečných výdajů

Zásadní pro úsporu energií je volba vhodného typu zasklení, protože nejvíce tepla uniká z domácnosti právě skly. Zasklení totiž zásadně ovlivňuje tepelně izolační a akustické vlastnosti oken.

  • Dvojsklo je ekonomičtější varianta, která se hodí do nezateplených a převážně v létě využívaných budov a místností.
  • Trojsklo spolehlivě ochrání vaši domácnost před výkyvy teplot – v létě udrží uvnitř příjemný chládek a v zimě nebude teplo utíkat okny. I když je dražší než dvojsklo, za investici rozhodně stojí a za několik let se vám vrátí.

Tlustší sklo, lepší izolace

O tepelně izolačních vlastnostech okna rozhoduje také stavební hloubka, čili šířka okenního rámu. Čím je větší, tím je izolace lepší a více peněz vám tak zbude v peněžence. Dnes se pohybuje nad 70 mm (pro srovnání, před 20 lety šlo o cca 50 mm).

Okno se zataženými venkovními žaluziemi od VPO Protivanov
Výdaje za energie pomůže snížit také kvalitní stínění.

Za energie ušetříte i kvalitním stíněním

K příjemnější účtence za vytápění vám kromě kvalitních oken pomůže také stínicí technika. Venkovní rolety nebo venkovní žaluzie udrží v létě sluneční záření venku a v domácnosti příjemný chládek. Naopak v zimě bude uvnitř příjemné teploučko i bez přetápění. Stínicí techniku VPOhodě nainstalujete do novostavby i rekonstrukce. A máte na ni od nás nadstandardní záruku 5 let.

To ale nejsou všechny důvody: stínění chrání dům také před hlukem a zloději. V noci tak můžete klidně spát nebo si užít pohodovou dovolenou bez starostí. A navíc můžete stínění ovládat dálkovým ovládáním i z kanceláře, stačí mít u sebe mobil s aplikací. Pokud se třeba přižene nečekaná bouřka s kroupami, dáte jednoduše pokyn od pracovního stolu a rolety se u vás doma samy zatáhnou.

Kvalitní služby vám peněženku nezatíží

Při výběru nových oken byste neměli hledět jen na cenovku, ale také na míru nabízených služeb. Profesionální montáž zajistí, že okna budou dobře těsnit a vy nebudete řešit zatékání nebo úniky tepla.

A díky tomu, že si vyberete dodavatele oken, který je zároveň jejich výrobcem, máte zaručenou top kvalitu produktů. Ve VPO vám okna vyrobíme, dovezeme a postaráme se o kompletní servis, včetně záručního a pozáručního servisu. Produkty vám profesionálně namontuje naše servisní firma šenk REALIZACE a postará se o zednické zapravení. Zkrátka dohlédneme na to, aby vše šlapalo jak má a vy abyste byli maximálně spokojení.

A navíc ušetříte peníze i čas strávený chozením po různých showroomech. Ve VPO seženete vše pod jednou střechouokna, dveře, stínění i pergoly. Pokud si s výběrem nevíte rady, rádi vám poradíme na pobočkách VPO. Tak se za námi stavte nebo nám pošlete poptávku a my vám připravíme nezávaznou kalkulaci.

Zdroj fotografií: VPO Protivanov



Blog