VPO
VPO
VPO - Telefon 800 280 800

Jak vybírat okna? Plast, hliník, nebo dřevo?

Chystáte rekonstrukci, nebo rovnou plánujete novostavbu? Pak jistě řešíte typ oken, zvažujete jejich estetickou stránku, ale také tepelně izolační vlastnosti a další parametry. Kvalitní okna budou dlouhá léta přispívat ke komfortu vašeho bydlení, proto jejich výběru věnujte náležitou pozornost. V tomto článku jsme pro vás přehledně zpracovali výhody i nevýhody plastových, dřevěných a hliníkových oken.

Novostavba s francouzskými okny
Při výběru typu oken pro rekonstrukci či novostavbu berte do úvahy polohu, orientaci, ale také např. charakter stavby.

Typ a materiál oken vybírejte vaší stavbě „na tělo“

Každý, kdo kdy stavěl, vám potvrdí, že na oknech se šetřit nevyplatí – budou vám každodenně sloužit možná i desítky let a za tu dobu už stihnou ušetřit opravdu pořádné množství energie. Při výběru zvažte především polohu a orientaci vaší stavby, důležitá je i hlučnost okolí – stojí váš dům u frekventované silnice, nebo třeba u lesa na konci vesnice? A jaký je charakter vaší stavby? Pokud si ujasníte veškeré priority, bude se vám typ oken vybírat lépe.

Ačkoli se mylně traduje, že hlavní roli hraje materiál, pro tepelně izolační vlastnosti, bezpečnost i schopnost izolovat hluk je klíčová spíše kvalita zpracování, vybavení oken, zasklení či stavební hloubka okenního profilu. Nepodceňujte ani kvalitní kování s bezpečnostními prvky, které bude velkým přínosem pro vaši bezpečnost a klidný spánek.

Francouzské plastové okno v dekoru dřeva
Plastová okna si dnes můžete vybrat i ve věrohodném dekoru vašeho oblíbeného dřeva či v jakékoli jiné barvě.

Plastová okna si už nepotřebují nic dokazovat

Doby, kdy se řada lidí dívala na plastová okna skrz prsty, jsou dávno pryč. Od počátku devadesátých let dávno dokázala, že jsou plnohodnotným řešením s příjemnou cenovkou. Za plastová okna mluví jejich odolnost a pevnost i u křídel větších rozměrů, přestože pro opravdu velké prosklené plochy je lepší zvolit hliník. 

Velkou výhodou plastových oken oproti těm dřevěným je jejich snadnější údržba a odolnost vůči poškození. Pokud je navíc plastové okno vyrobeno z kvalitního profilu s 5 až 7 komorami a osazeno trojsklem, dostáváte špičkové řešení vhodné i pro nízkoenergetické a pasivní domy.

Už dávno neplatí, že plastová okna musí být bílá! Ve VPO si vyberete z široké škály dekorů, barev a imitací tak, aby i vaše vysoké estetické nároky byly VPOhodě.

Rodinný dům s hliníkovými okny a bazénem
Pokud plánujete novostavbu s velkými prosklenými plochami, nemáte prakticky jinou alternativu než hliníková okna.

Příběh plastových oken jsme v Československu začali psát my

Víte, že první plastové okno na území Československa bylo vyrobeno v roce 1989 právě ve VPO Protivanov? Za nás mluví naše výsledky, zkušenosti a důraz na kvalitu. Používáme profily německé firmy VEKA a plastová okna vyrábíme pouze v nejvyšší kvalitě třídy A.

Plusy plastových oken

  • ekonomicky výhodné řešení
  • snadná údržba
  • životnost desítky let a vysoká odolnost
  • výborné termoizolační vlastnosti
  • široká škála dekorů a barev

Mínusy plastových oken

  • pro velkoformátové rozměry méně vhodná 

Na hliníková okna dosáhnete i s nižším rozpočtem

Maximální tvarová pevnost a odolnost, to jsou hlavní důvody, proč hliníkové profily zaručují mnohem delší životnost než jiné typy oken. Když k tomu přičtete i špičkové termoizolační vlastnosti a nenáročnou údržbu, dostáváte řešení, které uspokojí nejvyšší nároky. Pokud například plánujete novostavbu s velkými prosklenými plochami, nemáte prakticky jinou alternativu než hliníková okna. Všechny tyto superlativy se však promítají do vysokých pořizovacích nákladů.

Požadujete okna se špičkovými parametry, ale máte omezený rozpočet? Pak je pro vás ideálním řešením nový typ hliníkového okna PONZIO. Má dostatečně pevnou konstrukci i pro velká a rohová okna a můžete vybírat z bohaté škály barev. Jestliže jste si tedy pro svou moderní novostavbu vysnili hliník, rozhodně si o hliníkových profilech PONZIO přečtěte více.

Showroom s různými okenními profily
V našich vzorkovnách si můžete sáhnout na všechny profily okenních rámů, které má VPO v nabídce, a poradit se o nich se zkušenými profesionály.

Plusy hliníkových oken

  • vysoká pevnost
  • bezúdržbovost
  • dlouhá životnost
  • vhodné pro velké prosklené plochy
  • vysoká úroveň tepelné izolace
  • výjimečná odolnost vůči poškození i vloupání

Mínusy hliníkových oken

  • vyšší cena

Dřevo – tradice a atraktivní design

Stále ještě je mezi námi velká část těch, kteří nedají dopustit na dřevěná okna a o jiné alternativě by ani neuvažovali. Dřevo je tradiční přírodní materiál s nadčasovým designem a zvláště pokud měníte okna ve starší, památkově chráněné stavbě, sáhnete po dřevě automaticky. Dokážou však okouzlit také v moderní architektuře. Hovoří pro ně mj. i výborné tepelně izolační vlastnosti, které lze ještě podpořit např. trojitým zasklením.

Jistou nevýhodou dřeva je nutnost pravidelné údržby a ošetřování nátěrem. A také fakt, že kvalitní dřevěná eurookna nejsou levná. Pokud je však pořídíte a budete jim věnovat péči, odmění se vám dlouhou životností, která s přehledem přesáhne sto i více let.

Plusy dřevěných oken

  • nadčasový materiál
  • dlouhá životnost při vhodné údržbě
  • výborná tepelná izolace

Mínusy dřevěných oken

  • vyšší cena
  • nutná pravidelná údržba
  • náchylnost k poškození vlivem počasí

A čím se při výběru oken řídíte vy?

Hledíte v první řadě na cenu, zajímají vás především technické vlastnosti a parametry oken, nebo se řídíte charakterem stavby a je pro vás důležité, aby si vše takříkajíc „sedlo“ i po stránce designu? Okna jsou naše vášeň a umíme uspokojit jakékoli nároky. Ozvěte se nám, rádi pro vás připravíme nezávaznou cenovou nabídku.

Zdroj fotografií: VPO 



Blog