VPO
VPO
VPO - Telefon 800 280 800

Dvojsklo, nebo trojsklo: který typ zasklení je ten pravý?

Nová okna nestačí vybírat jen podle materiálu a designu. Typ zasklení zásadně ovlivní tepelně izolační a akustické vlastnosti vašich oken. V následujících řádcích představíme rozdíly mezi dvojsklem a trojsklem a zmíníme, do kterých staveb jsou vhodné.

Okna moderního domu v dřevěném dekoru
Při výběru typu zasklení zvažte místní podmínky a typ stavby. Ne všude se totiž hodí izolační trojskla.

Správný typ zasklení vám ušetří výdaje i starosti

S výběrem typu zasklení byste neměli spěchat a důkladně zvažte místní podmínky. Druhů zasklení je spousta a v některých případech se vyplatí je kombinovat. Před výběrem oken se vždy poraďte s odborníkem – ať už se svým projektantem nebo s námi. Napište nám a mějte okna VPOhodě. Vždy totiž záleží na konkrétní situaci a stavbě. Bydlíte blízko rušné silnice nebo na místě, kde silně fouká? Potřebujete okna do nízkoenergetického nebo pasivního domu? Nejvíce energií, a tudíž peněz, uniká z domácnosti právě skly. Správná volba vám tak ušetří nemalé výdaje.

Jak to celé funguje? Izolační sklo tvoří skleněné tabule a prostor mezi nimi vyplňuje izolační plyn s nízkou tepelnou vodivostí. Čím více skel se do okna vejde, tím bude mít lepší tepelně izolační vlastnosti. Avšak sáhnout hned po trojskle se vždy nevyplatí. Záleží na způsobu použití oken, kvalitě okenního profilu, stavební hloubce a materiálu okna. Řídit se můžete také součinitelem prostupu tepla Uw, který ukazuje, kolik tepla oknem projde – nižší číslo znamená menší tepelné ztráty. U dvojskel se pohybuje okolo 1,1 W/m2K, u trojskel 0,7 až 0,8 W/m2K.

Dvojsklo: jako ekonomičtější varianta někdy stačí

Dvojsklo je ideální do nenáročných konstrukcí, do interiérových příček, nezateplených a převážně v létě využívaných budov. Je tedy ekonomičtější variantou do garáže, spižírny, zimní zahrady nebo chodby a není nutné v těchto případech vyhazovat peníze za trojsklo. Přestože ven propustí více tepla než trojsklo, i s dvojsklem na vytápění ušetříte. Nová okna izolují a těsní lépe než stará okna a jejich výměna se vyplatí.

Výhody dvojskel:

  • Jsou levnější než trojskla.
  • Jsou lehčí, tudíž se s nimi lépe manipuluje.
  • Při výrobě je možné použít užší profil.
  • Projde jimi do interiéru více světla a tepla, což oceníte hlavně v zimě.
  • Díky izolaci zabraňují pronikání vlhkosti do domácnosti a vzniku plísní.

Nevýhody dvojskel:

  • Běžné dvojsklo neochrání domácnost před hlukem.
  • V létě propouští do interiéru více tepla.
  • V případě, že je v místnosti velká vlhkost, dochází ke srážení vody a vnitřní sklo se rosí.

Ve VPO si dvojskla za příjemnou cenovku pořídíte u plastových oken VEKA, dřevěných oken s tradičním vzhledem a hliníkových oken PONZIO a HEROAL.

Trojsklo: spolehlivá ochrana před zimou a hlukem

Okno s trojitým typem zasklení je vhodné do novostaveb a novějších rekonstrukcí, do nízkoenergetických a pasivních domů. Po celý rok udrží v domácnosti stálou pokojovou teplotu, takže stojí za zvážení. I když si za ně připlatíte, investice se vám vrátí na úsporách za energie.

Výhody trojskel:

  • Mají lepší tepelně izolační vlastnosti než dvojskla – v létě uvnitř udrží příjemný chládek, v zimě nebudete přetápět.
  • Jsou vhodná do nízkoenergetických a pasivních domů.
  • Nerosí se a odolají i ve velkých mrazech.
  • Izolační trojsklo už také dobře izoluje hluk – zvukový útlum však záleží na složení skla a specifikaci jednotlivých tabulí.

Nevýhody trojskel:

  • Jsou asi o 15 % dražší než dvojskla.
  • Jsou těžší – okna velkých rozměrů je potřeba rozdělit na křídla, aby se kování nenamáhalo.
  • Do domácnosti pustí méně světla a tepla z exteriéru (mají horší tzv. solární faktor).

Ve VPO vyrábíme s trojitým zasklením okna plastová VEKA, dřevěná Thermo Gold 78 a Thermo Plus Gold 92, a dále dřevohliníková i hliníková okna se skly typu PONZIO a HEROAL.

Okno opřené o zeď při rekonstrukci
Na vás je si okna vybrat, o zbytek se postaráme my. Okna vám profesionálně namontuje naše partnerská firma šenk REALIZACE a postará se o zapravení.

Na výměnu oken si vyberte spolehlivého partnera

Už víte, jestli zvolíte okno s dvojskly, nebo trojskly? Není to jen o zasklení, ale také o kvalitě montáže. Ani sebelepší okna totiž bez správného namontování a seřízení neposkytnou potřebnou izolaci. Díky široké paletě barev a dekorů je dokonale sladíte třeba s vchodovými dveřmi, omítkou nebo pergolou. Výběr oken necháme na vás, ale o nic dalšího se nestaráte. Okna vám profesionálně a kvalitně namontuje naše partnerská firma šenk REALIZACE a postará se o vnitřní zapravení. Na všechny naše produkty platí záruční i pozáruční servis

A nezapomeňte, že na energiích ušetříte také kvalitní stínicí technikou a garážovými vraty. Pokud netěsní, uniká ven teplo a naopak dovnitř proudí vlhkost. Ve VPO pořídíte vše pod jednou střechou.

Zastavte se na nejbližší pobočce VPO Protivanov, kde si produkty prohlédnete a rovnou objednáte. Nebo nám pošlete poptávku a my vám připravíme nezávaznou kalkulaci.

Zdroj fotografií: VPO



Blog