VPO
VPO
VPO - Telefon 800 280 800

Německá kvalita: plastová okna z profilů VEKA

První plastové okno na území ČR bylo vyrobeno před 30 let u nás, v Protivanově. Ale co úplně první plastové okno? Tak to se zrodilo před 70 lety v Německu. A právě tam také začala společnost VEKA vyvíjet okenní profily z PVC. Proč jsou německá plastová okna dodnes špičkou na trhu? A jaké výhody vám přinesou? Na to se hned podíváme.

Německá nebo česká plastová okna?

Německá nebo česká plastová okna?

Plast je dnes nejpoužívanějším materiálem pro výrobu oken. Není se čemu divit – moderní plastová okna nabízí nepřekonatelný poměr ceny a tepelně-izolačních vlastností. Budou vám dobře sloužit dlouhá léta, obzvlášť, když vsadíte na ověřeného výrobce a profesionální montáž. Jak ale vybrat správně a na čem vlastně nejvíc záleží?

Německá kvalita, je německá kvalita. A zlaté české ručičky, jsou zlaté české ručičky. Pokud si lámete hlavu nad rozdíly německých a českých plastových oken, máme pro vás dobrou zprávu. I tradiční čeští výrobci oken často sází právě na německé profilové systémy a kování

Vaše nová plastová okna proto nemusí přijet přímo z Německa, aby dosahovala špičkové kvality. Stačí si prověřit, odkud výrobce bere materiál a hlavně v jaké kvalitě. Při výběru by měla rozhodovat třída profilu a použité kování, důležitá je i správná volba zasklení

Pokud je to možné, pro výměnu oken i novostavbu kupujte okna přímo od stabilního a osvědčeného výrobce. Při případné reklamaci se vám nestane, že se po dodavateli slehne zem. Všechny informace o technických vlastnostech výrobku najdete v cenové nabídce. Obzvláště obezřetní buďte při nákupu podezřele levných plastových oken – důkladně si zkontrolujte, zda v nabídce nejsou skryté příplatky.

Plastová okna z Německa – jak to všechno začalo

První plastové okno spatřilo světlo světa v Německu v 50. letech 20. století. Plast byl v poválečné době dostupnější než dřevo a podstatně levnější než hliník a německá plastová okna se tak rychle rozšířila po celé Evropě

S nástupem nových technologií se navíc zásadně zvýšila jejich kvalita a designové možnosti. Moderní okna z vysoce kvalitního PVC mohou mít prakticky jakýkoli tvar a nabízí i rozmanitou barevnost – od libovolného barevného odstínu až po věrnou imitaci dřeva a hliníku

Jedním z průkopníků a současných inovátorů výroby plastových profilů pro okna a dveře je německá společnost VEKA. Její příběh se začal psát roku 1969 v městečku Sendenhorst na severozápadě Německa. Právě tam Heinrich Laumann vyvinul první systém okenních profilů z PVC.

V 80. letech společnost VEKA uvedla do provozu nejmodernější mísírnu PVC směsí a expandovala do zahraničí. Z malé rodinné firmy se proměnila ve špičku mezi výrobci profilů oken nejen v Německu, ale na celém světě. 

Její produkty dělají pověstné německé kvalitě čest dodnes. VEKA vyrábí přes 1000 různých tvarů profilů, takže výrobci pracující s jejími profily mají daleko víc možností i v oblasti výroby atypických oken. Výhodou pro majitele oken z profilů VEKA je i to, že společnost díky své velikosti a celosvětovému zastoupení drží na skladě velké množství náhradních dílů – pokud se rozhodnete např. vyměnit zasklení, sehnat zasklívací lištu nebude problém.

Okna z Protivanova, profily a kování z Německa

Okna z Protivanova, profily a kování z Německa

Plastová okna si v Protivanově vyrábíme sami a používáme k tomu ty nejkvalitnější materiály německých dodavatelů – plastové profily VEKA třídy A a okenní kování G-U

VEKA jako jediná na světě vyrábí všechny své plastové profily pouze v nejvyšší třídě A. Rozdíl mezi třídami A a B nepoznáte na první pohled, ale až po letech používání. Liší se totiž tloušťkou pohledové stěny o zhruba “jen” půl milimetru. 

Při výrobě profilů s menší tloušťkou stěn se používá o cca 10 % méně materiálu a jsou proto levnější. Obzvláště u velkých plastových oken se ale šetření na materiálu nevyplácí – velkoformátová okna jsou daleko těžší a i drobný rozdíl v tloušťce stěny má velký vliv na jejich dlouhodobou nosnost, pevnost a stabilitu.  

Okna z profilů třídy A jsou pevnější, odolnější a unesou i těžké izolační zasklení trojsklem. Zajistí vám dlouhou životnost a tvarovou stálost bez deformací křídel, průhybů profilů, netěsností. Lépe odolávají působení vysokých teplot, což oceníte hlavně u moderní oken v tmavých odstínech šedé

Čím větší jsou okna, tím větší jsou i nároky na okenní kování. Křídla se musí snadno ovládat a musí být bezpečná. Pro posuvné systémy, jednokřídlá, dvoukřídlá i trojkřídlá okna proto používáme kování německého výrobce Gretsch-Unitas (G-U). 

Kování UNI-JET splňuje ty nejvyšší nároky – udrží i opravdu těžká křídla, je odolné proti vloupání až do třídy RC 3 a díky kvalitní povrchové úpravě odolává korozi.

 

Chcete se o kvalitě plastových oken z Německa přesvědčit sami? Zastavte se na některém z našich showroomů. Rádi vám poradíme s výběrem oken, vchodových dveří, garážových vrat a stínění.

A pokud už máte jasno, není nic jednoduššího, než si napsat o nezávaznou cenovou nabídku.

Blog