VPO
VPO
VPO - Telefon 800 280 800

HS portál nebo sklopně posuvné dveře? Porovnali jsme je za vás

Perex

 

Stavíte dům a přemýšlíte, jak propojit zahradu s obytnou částí domu? Nebo vás snad čeká rekonstrukce a vždycky jste snili o interiéru plném denního světla? Odpověď zní posuvné dveře neboli portály. Jaký je rozdíl mezi jejich druhy a který si zvolit? Poradíme vám s výběrem.

Velkoformátová elegance pro moderní dům

S posuvnými dveřmi se dnes setkáte ve většině novostaveb a své místo si našly i v rekonstrukcích. Ještě aby ne – tohle moderní architektonické řešení totiž parádně vypadá a přenese vám venkovní atmosféru přímo do obýváku. 

Posuvné dveře se dělí na zdvižně posuvné dveře (HS portály) a sklopně odsuvné dveře (PSK portály). Obě varianty mají hned několik společných skvělých vlastností:

  • Otevírají se posunutím do boku a tím šetří prostor uvnitř místnosti. Využijete je dobře i v menších pokojích, kde by křídlo klasických balkonových dveří překáželo.
  • Velká prosklená plocha pustí dovnitř ohromné množství denního světla a zajistí ničím nerušený výhled do vaší krásné zahrady. 
  • Vyrábí se i v opravdu velkých rozměrech. Svůj domov otevřete přírodě a pohodlně projdete na terasu i s podnosem plným dobrot. 
  • Dokořán je můžete mít celý den – při průvanu se nezabouchnou a speciální plisé síť se postará, že hmyz zůstane venku. 

A jaké jsou hlavní rozdíly mezi HS a PSK portálem? Způsob ovládání, konstrukční možnosti, (bez)bariérovost a cena. Pojďme se na ně podívat zblízka.

HS portál – VIP chlouba vašeho domu

HS portál – VIP chlouba vašeho domu

Králem posuvných dveří je rozhodně HS portál. Exkluzivní design, odolnost, spousta světla… a hlavně nejpohodlnější ovládání a zcela bezbariérový práh

Zdvižně posuvný dveřní systém má bezkonkurenčně jednoduché a lehké ovládání. A to i v opravdu velkých rozměrech. Jak napovídá název – stačí otočit klikou, dveře se nadzvednou a posunou v rámu po kolejnici do strany. 

Posuvné křídlo jde klikou bezpečně zajistit v jakékoli poloze. To oceníte při větrání – HS portály nejdou vyklopit na ventilaci. Portál si zato můžete osadit motorem a napojit na dálkové ovládání nebo systém chytré domácnosti.

Narozdíl od balkonových dveří i PSK portálů má HS portál bezbariérový práh – pochozí část rámu je vysoká cca 5 mm a bez problémů ji přejedete i na vozíku. Protože ale takový práh vyžaduje zapuštění pod úroveň podlahy, příliš se nehodí do rekonstrukcí. 

Zdvižně posuvné balkonové dveře mají větší stavební hloubku a využijete je tak pro opravdu velké prosklené plochy s těžším izolačním zasklením, které by jiné systémy neunesly. V případě atypických řešení jsou často jedinou možností. Právě kvůli vysoké hmotnosti (a ceně) by je vždy měl montovat odborník

Vyrobit se dají z plastu, dřeva i hliníku s různým počtem fixních a posuvných křídel. A velikost? HS portál s jedním posuvným křídlem vyrobíme až do šířky 6 metrů. Ale poskládat si můžete klidně celou stěnu, a to i do rohu.

Tip: Máte terasu nebo zimní zahradu, kterou chcete otevřít dokořán? Zkuste skládací dveře neboli FS portál. Odsunou se jako harmonika a zajistí vám nerušený výhled v šířce až 6 m.

PSK portál – šetří prostor i peněženku

PSK portál – šetří prostor i peněženku

Víte, že klasické balkonovky jsou málo, ale na luxusní portál je váš rozpočet krátký? Sáhněte po posuvně sklopných dveřích. Jsou cenově dostupné a přitom vás neochudí o denní světlo ani báječné výhledy. 

Posuvně sklopný systém je svou konstrukcí podobný balkonovým dveřím. Rám se nezapouští do podlahy, takže práh není bezbariérový. Dveře se otevírají pomocí kliky přitažením k sobě a odsunutím do boku před fixní křídlo. Narozdíl od HS portálu jdou vyklopit na ventilačku

PSK portály se hodí do menších stavebních otvorů do cca 3 m šířky, kde vám nebude překážet vyšší nepochozí práh. Dobrou službu vám udělají třeba v pracovně nebo ložnici. Hodí se také pro rekonstrukce – snadno jimi nahradíte sestavy starých balkonových dveří a oken.

Stejně jako HS portály, mohou být i posuvně sklopné dveře z plastových, dřevěných i hliníkových profilů. A to nás přivádí k další otázce. Jaký materiál je ten pravý?

Portál ze dřeva, plastu nebo hliníku?

Portál ze dřeva, plastu nebo hliníku?

Z pohledu cenovky je jasným vítězem plast. U velkých ploch určitě zvolte zasklení trojsklem, které v zimě zabrání tepelným ztrátám a v létě naopak nepustí dovnitř tolik tepla. Příplatek za sklo navíc se vám v průběhu let bohatě vrátí.

Hliník je zase pevnější a lépe odolává i vnějším vlivům. Určitě byste o něm měli popřemýšlet, pokud plánujete portál v šířce větší než 6 m. Lepší volbou bude také u posuvných dveří orientovaných na jih, obzvláště pokud toužíte po tmavé barvě. Plast by se v takovém případě mohl zdeformovat.

Chybu ale neuděláte ani se dřevem. To má vynikající tepelně-izolační vlastnosti a je tak vhodným řešením pro pasivní stavby. Maximální možné rozměry dřevěných portálů jsou navíc srovnatelné s hliníkovými výrobky. Přirozená krása dřevěného profilu bude skvělé rámovat váš výhled do zahrady – při dobré údržbě klidně i sto let.

Cena posuvných dveří

Cena posuvných dveří

O výhodách a možnostech HS a PSK portálů už jsme mluvili. A teď ta nejzásadnější otázka – na kolik takováhle paráda vyjde? 

HS portály jsou tím nejlepším, co trh nabízí. A takový luxus samozřejmě něco stojí. Prémiový HS portál z hliníku nebo plastu bude stát i víc než jednou tolik, co PSK portál. PSK portál bude zase jednou tolik dražší, než klasické balkonové dveře.

Podívejte se na orientační ceník variant jednokřídlých plastových dveří na terasu:

  • Balkonové dveře (2000x2130 mm): 16 390 Kč
  • Posuvně sklopné dveře (2000x2130 mm): 32 643 Kč
  • Zdvižně odsuvné dveře (2000x2160 mm): 62 541 Kč

Doporučení na závěr

Při výběru vhodného systému je dobré vzít v úvahu i jiné parametry, než jen cenu. Před nákupem si promyslete, jak a kdo bude dveře na terasu využívat

Pokud potřebujete řešení do opravdu velkého otvoru, budete muset zvolit dražší HS portál. Vyplatí se na něj připlatit i v menších frekventovaných průchodech, třeba v obýváku. Snadné ovládání a bezbariérový práh ocení nejen rodiny se seniory nebo handicapovanými, ale také s malými dětmi – foukat budete na daleko míň bebíček způsobených zaškobrtnutím. 

V pracovnách nebo ložnicích uděláte velkou parádu i s podstatně levnějším PSK portálem. Zajistí vám dostatek světla i snadné větrání pomocí ventilace. Dobře poslouží i při rekonstrukcích – narozdíl od HS portálu nevyžaduje zapuštění rámu pod úroveň podlahy a vy se tak vyhnete nákladným stavebním úpravám.

Šoupačky v dnešní době vládnou terasám, balkonům i zahradám. Jejich montáž má ale mnoho specifik a vyžaduje přípravu. Než se pustíte do stavebních prací, zkonzultujte výběr vhodného řešení se svým projektantem nebo nezávazně s naším technikem

Blog