VPO
VPO
VPO - Telefon 800 280 800

Plastová okna: výměna krok za krokem

Domů táhne, skla se rosí a z faktur za energie vás polévá studený pot? Tak to přišel čas na výměnu starých oken. Kvalitní nová okna omezí úniky tepla i hluk zvenčí, jsou bezpečnější a taky lépe vypadají. Jak taková výměna plastových oken probíhá, jak se na ni připravit a kolik bude stát? Na to se hned podíváme.

Co promyslet před výměnou oken?

Než se pustíte do nákupu nových oken, promyslete, zda vám vyhovuje stávající velikost, počet a materiál. Máte doma dostatek světla? Nebylo by lepší vyměnit dřevo za bezúdržbový plast v dřevodekoru

Jestli jste se vším spokojení, stačí vyměnit okna 1:1. Vyrobíme vám je přesně na míru z plastu, dřeva i hliníku a výměna se obejde bez zbytečných průtahů a nepořádku. 

Obzvlášť u starších rodinných domů se dnes řeší výměna oken za plastová – původní kastlová okna mají své kouzlo, ale péče o ně bývá náročná. Moderní plastová okna pořídíte v široké škále barev a dekorů věrně imitujících vzhled i strukturu dřeva. 

Dřevěným oknům se ta plastová vyrovnají i co do tepelně-izolačních vlastností. Jejich cenovka je navíc podstatně příjemnější, a to i když při výměně za plastová okna zvolíte dražší trojsklo.

 

Častou změnou bývá také členění okna. Tradiční trojkřídlá okna ustupují dvojkřídlým, která pustí domů víc denního světla. Výjimkou nejsou ani výměny balkonových oken za moderní posuvné systémy.  

V některých případech není výměna celého okna vůbec potřeba. Pokud máte starší okna s kvalitním rámem, nabízí se výměna dvojskel za trojskla. U plastových oken výměnou skla ušetříte za topení i desítky procent a také se zbavíte nepříjemného rosení skel. 

Nezapomeňte se také zamyslet, zda výměnu oken nespojit s dalšími úspornými opatřeními. Na zateplení fasády, střechy nebo výměnu vchodových dveří jsou tu dotace z programu NZÚ Light nebo Oprav dům po babičce. Ale pozor, dotace na výměnu plastových oken se vztahují pouze na trojsklo, a to s hloubkou rámu alespoň 80 mm nebo hodnotou Uw nižší než 0,90 W/(m2.K). 

Tip: Z programu NZÚ můžete získat i dotace na střešní okna. A tím vám pomůže náš partner a dodavatel střešních oken VELUX šenk PSO.

Postup při výměně plastových oken

První krokem v procesu výměny oken bude hned po výběru materiálu, zasklení (dvojsklo, nebo trojsklo) a barvy, jejich odborné zaměření. O to se postará váš dodavatel, který k vám domů ještě před podpisem smlouvy vyšle zaměřovacího technika.

Technik s vámi probere technické náležitosti, poradí s přípravou na výměnu a zaměří otvory na nová okna. Pokud máte zájem i o demontáž a likvidaci starých výplní, zednické zapravení nebo instalaci parapetů a stínění, nezapomeňte to technikovi říct. 

Všechny vaše požadavky a představy pak dodavatel zpracuje do nezávazné cenové nabídky. Pokud všechno sedí, podepíšete smlouvu a vaše nová okna zamíří do výroby. A vy se můžete začít připravovat na výměnu. 

Tip: Důkladně si zkontrolujte, zda v cenové nabídce není háček, něco nechybí nebo nepřebývá. Obzvláště u levných plastových oken buďte obezřetní a prověřte si vlastnosti výrobků i to, zda nabídka neobsahuje skryté položky, které by mohly navýšit konečnou cenu.

1. Jak se připravit na příjezd montérů

Výměnu plastových oken si asi nebudete dělat sami – obzvlášť, pokud na ni chcete čerpat dotaci. Montéři z odborné okenářské firmy vám zajistí dodržení všech požadavků na montáž podle normy ČSN 74 6077, která je nutnou součástí výměny plastových oken s dotací z programů NZÚ. 

Na profi montáž také dostanete záruku a nemusíte se tak obávát nekvalitní izolace nebo zatékání. A ještě ušetříte na DPH – nákup okna s montáží podléhá snížené sazbě ve výši 12 %.

Myslete na to, že i výměna oken 1:1 vyžaduje dostatek manipulačního prostoru –  alespoň 1 metr před oknem a půl metru z každé strany. Před příjezdem montérů proto odsuňte z okolí okna veškerý nábytek. Montéři se také musí dostat s novými okny dovnitř a starými ven – nechte jim volný průchod místností k oknům.

Při bourání oken se práší a průvan dokáže roznést prach po celé místnosti. Důkladně zakryjte nábytek a hlavně elektroniku, ideální je mikrotenová fólie přilepená izolepou. K zakrytí podlahy pod oknem se hodí pevný karton – montéři si nemohou kvůli bezpečnosti práce vzít přezůvky a vy si tak usnadníte úklid. Vyhněte se igelitům, aby nedošlo ke zranění.

2. Jak probíhá montáž plastových oken

Před montáží nových plastových oken je potřeba nachystat okenní otvory. Pokud je součástí vaší zakázky i demontáž, o vše se postarají montéři. Jestli si ale stará okna bouráte sami, myslete na to, že montovat lze jen do dostatečně čistého a rovného otvoru. Hrubé nerovnosti v ostění je třeba zapravit.

Okno vložené do stavebního otvoru je potřeba horizontálně i vertikálně vyrovnat pomocí podložek nebo klínů – jen přesným vyrovnáním předejdete estetickým a funkčním komplikacím v budoucnu. 

Po vyrovnání se okno upevní do zdi pomocí kotvících šroubů nebo pásových kotev a následuje provedení tepelné izolace. Na čistý a zvhčený povrch se většinou aplikuje izolační pěna, její přebytek se po vytvrdnutí opatrně seřízne.

3. Instalace doplňků a zednické zapravení

Pokud si ve smlouvě nesjednáte zednické zapravení a likvidaci odpadu, končí práce montérů předáním osazených oken. V opačném případě vám zapraví vnitřní ostění a vybouraná okna i suť si odvezou s sebou – to oceníte třeba při výměně plastových oken v panelovém domě nebo bytovce, kde není odpad kam složit. 

Součástí vaší smlouvy může být i montáž vnitřních a venkovních parapetů, sítí do oken a stínění. I při osazení parapetů je potřeba opatrnost – nesmí porušit parotěsnou fólii nebo bránit proudění vzduchu od radiátoru pod oknem.

Jak dlouho trvá výměna plastových oken?

Ve VPO vám zajistíme celý proces – od výběru správných plastových oken, přes výměnu a zapravení až po následný pravidelný servis. Nové okno nebo dveře dovezeme a namontujeme v den, kdy vybouráme otvory. Se zapravením budeme hotoví nejpozději do druhého dne.

Obávat se tak nemusíte ani výměny oken v zimě. Plastová okna lze montovat i při teplotách do -10 °C. A nemusíte se bát, že vám domov vymrzne – výměna probíhá postupně a montéři zavírají dveře, aby nevznikl průvan. 

Rozsáhlejší nebo náročnější výměny mohou trvat déle. Pokud víte, že vás čeká změna rozměrů, víc bourání nebo dozdívání, vyberte si jako útočiště jednu místnost, kterou necháme až na druhý den. Nezapomeňte si také vyhradit prostor na bezpečné uložení nových výplní.

Přínosy z výměny plastových oken

Výměna oken a vchodových dveří je nejjednodušším a nejrychlejším způsobem, jak snížit úniky tepla. Stará okna špatně těsní, nemají tak kvalitní zasklení a vy tak zbytečně přicházíte o drahocenné teplo. I přesto, že je výměna plastových oken poměrně velkou investicí, vrátí se vám velice rychle – úlevu v rodinném rozpočtu pocítíte hned v první topné sézóně. 

Kromě nižších faktur za energie vám nová okna přinesou také lepší zabezpečení domácnosti, útlum hluku zvenčí a samozřejmě hezčí vzhled. Pokud bydlíte v přízemí nebo u hlučné silnice, můžete zvolit bezpečnostní nebo protihlukové sklo. 

V oblasti designu se pak fantazii meze nekladou. Kromě klasických bílých plastových oken můžete vybírat z víc než 80 barevných fólií, včetně oblíbených imitací dřevin, přes tradiční ořech a světlý dub až po luxusní tmavý mahagon.

Výměna plastových oken: cena

Rozpočty na výměnu nejsou nafukovací a cena tak bývá při výběru nových oken často rozhodující. I levná plastová okna mohou bý kvalitní – stačí si pohlídat parametry a nešetřit na nesprávných místech.

Při výběru se dívejte hlavně na technické vlastnosti, jako jsou tepelná a zvuková izolace nebo odolnost proti vloupání. Z hlediska tepelných úspor záleží zejména na parametru součinitele prostupnosti oknem (Uw). Čím je jeho hodnota nižší, tím okno lépe izoluje. 

O výši ceny za výměnu plastových oken pak rozhoduje velikost okna, zvolený typ zasklení, stavební hloubka rámu a třeba i zvolená barva. Výslednou částku pak ovlivní i příplatek za demontáž, montáž, likvidaci odpadu nebo zapravení.

Pokud nemáte na výměnu finanční rezervu, nezoufejte – pro rodiny s nižšími příjmy a důchodce existují dotace. Výměnu plastových oken vám (někdy i kompletně) pokryje dotace z programu NZÚ Light, kterou vám rádi pomůžeme vyřídit

Chcete vědět, na kolik vás nová okna vyjdou? Není nic jednoduššího, než si napsat o nezávaznou cenovou nabídku.

Blog