VPO
VPO
VPO - Telefon 800 280 800

Levná plastová okna: kde ušetřit a za co si naopak připlatit?

Profily oken v showroomu
Okny vyrobenými z kvalitních profilů vám nebude unikat teplo, a tudíž ušetříte za energie.

Okna by měla správně fungovat dlouhé desítky let, proto je jejich výběr zásadní. Jenže rozdíl v nabídkách může být i několik tisíc, což vaše rodinné finance zaručeně pocítí. V současné době koupíte také plastová okna, která vaši peněženku nezruinují. Levná okna se však mohou prodražit mnohdy zbytečnými komponenty za příplatek nebo nevyhovujícími vlastnostmi. V následujících řádcích se dozvíte, kdy se levná plastová okna vyplatí a na co si dát při výběru pozor.

Mohou být levná plastová okna kvalitní?

Kvalitní plastová okna s až podezřele nízkou cenovkou neseženete. Pamatujte proto, že laciné je dvakrát koupené. Levná okna s příjemnou cenovkou mohou vypadat jako výhodná nabídka, ale ve výsledku se vám mohou prodražit. Pokud vás zaujme u nabídky plastových oken sleva s více než neuvěřitelnou číslovkou, vězte, že mohou být vyrobená z méně kvalitních profilů a jsou pravděpodobně ošizená na kvalitě výztuhy, kování a plastového profilu. Je proto potřeba se neřídit pouze cenovkou, ale technickými parametry.

Jaké parametry si hlídat u levných plastových oken?

Cena plastových oken nemusí vždy odpovídat jejich kvalitě. I solidní výrobce může nabízet na kvalitní plastová okna akce, které jsou finančně zajímavé. Existují faktory, které cenovku ovlivňují, i přesto mohou být některé z levnějších možností stále kvalitní a funkční. Nyní si některé z nich představíme.

Energetická účinnost

Aby vám neunikalo teplo a peníze oknem, je třeba se dívat na součinitel prostupu tepla – hodnota pro okna je značena jako Uw, pro vchodové dveře jako Ud. Čím nižší je, tím lepší izolaci výrobek má. U nových oken se pohybuje okolo 1 W/m2K, u starších je až trojnásobná. Pro kvalitní zateplení domu a úsporu za energie je vhodné zvolit izolační trojskla.

Typ skla

Správný typ zasklení zásadně ovlivní, kolik tepla z bytu unikne a jakou částku na účtech za energie uvidíte. Standardně máte na výběr z dvojitých a trojitých skel. Dvojsklo je ekonomičtější varianta, vhodná do nevytápěných prostorů a interiérových příček. Naopak trojsklo je spolehlivým izolantem každého domu, ideální nejen do nízkoenergetických a pasivních domů. Hodí se i do vytápěné garáže. 

O možnostech využití, výhodách i nevýhodách dvojitého a trojitého zasklení si přečtěte v našem blogu Dvojsklo, nebo trojsklo.

Profily oken v showroomu
Okny vyrobenými z kvalitních profilů vám nebude unikat teplo, a tudíž ušetříte za energie.

Kvalita profilu

Plastová okna patří mezi špičková řešení, která se pyšní vysokou odolností a pevností i u větších rozměrů. A zároveň vaši peněženku nezruinují. Na nejlevnější plastová okna na trhu je při výrobě použito méně materiálu, což se projeví až po několika letech během jejich používání. Například při výrobě oken třídy B je využito až o 14 % méně materiálu než u oken třídy A. Po čase tak přestanou plnit svou funkci, špatně se ovládají a uniká jimi teplo. Proto se vyplatí na nich příliš nešetřit.

Uzamykatelná kování

Domov je tam, kde se cítíte bezpečně. Ale právě okny a balkonovými dveřmi nejčastěji do domu vniknou zloději. Chytré bezpečnostní prvky jsou samozřejmou součástí profilů plastových oken v kvalitě třídy A od německé firmy VEKA. A z těchto profilů vyrábíme okna i my. Mají ochranu proti poškození, bezpečnostní krycí plech, ocelovou výztuž a speciální kování. Nepronikne jimi ani myš!

Uzamykatelnou kliku tak pořizovat nemusíte. Jsou však vhodné v domácnostech s dětmi i pro vlastní klid, pokud často opouštíte domov na delší dobu.

Otevírací mechanismus

Jak se budou okna otevírat, je zcela na vás. Mohou být fixní, sklopná, vyklápěcí, posuvná nebo otevíravá. V naší nabídce najdete několik typů oken, které mohou možnosti otevírání oken kombinovat:

Zvažte také výběr vhodného stínění oken. Právě to vám pomůže k příjemnější účtence za vytápění a k lepší izolaci domu. Venkovní rolety jsou pak odolnou překážkou i zlodějům, kteří se pokusí vniknout do domu oknem nebo přes balkon. Navíc vám ve VPO na ně dáme nadstandardní záruku 5 let.

Montéři přinášejí okna na montáž do novostavby
Díky profesionální montáži bude okno správně těsnit a izolovat.

Montáž a záruka

Za kvalitní služby, a zejména za profesionální montáž, se vyplatí si připlatit. Jedině tak zajistíte, že okna budou správně těsnit a dovnitř nebude táhnout ani zatékat. Samozřejmostí jsou také veškeré nadstandardní záruky a záruční i pozáruční servis.

U nás se vám o kompletní realizaci postaráme. Jak bude probíhat? Vy si okna vyberete, ve VPO se postaráme o zaměření otvorů pro okna, návrh a výrobu, montéři z naší realizační firmy šenk REALIZACE vám demontují stará okna a namontují nová. Abyste to měli zcela bez starostí, postarají se také o vnitřní zednické zapravení a likvidaci odpadu.

Kvalitní okna vám peněženku nezatíží

Ideálně vybírejte okna s ohledem na způsob užití – na chatě, v kůlně nebo garáži, které trvale neobýváte, vám stačí levnější výrobek. Naopak na oknech do obývaných prostorů se vyplatí nešetřit a nekoukat jen na cenu. Zorientujte se v cenové nabídce oken a dveří, řiďte se výše uvedenými tipy a dejte si pozor na plastová okna v akci, která se jeví podezřele výhodně.

V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kontaktovat, rádi vám poradíme a připravíme pro vás nezávaznou cenovou nabídku.

Zdroje fotografií: VPO



Blog