VPO
VPO
VPO - Telefon 800 280 800

Malá plastová okna: Kam s nimi a jak je vybírat

Plastová okna už si dávno ve stavebnictví vydobyla respekt jako spolehlivá volba s dlouhou životností, nenáročnou údržbou a špičkovými izolačními vlastnostmi. Jejich nízká cena z nich dělá ideální řešení také v případě, kdy potřebujeme jen malé okno např. na chodbě kvůli osvětlení a možnosti větrání. V tomto článku se podíváme na to, kam se malá plastová okna nejčastěji instalují, pro jaké účely jsou vyráběna a co je důležité mít na paměti při jejich nákupu a instalaci. 

Rodinný dům s malými plastovými okny u vchodových dveří
Malá plastová okna nacházejí uplatnění v koupelnách, toaletách, chodbách, skladech a dalších menších prostorech.

Jaká plastová okna považujeme za malá?

Malá plastová okna jsou obvykle ta, jejichž rozměry jsou menší než standardní velikosti používané v obývacích místnostech. Nemusí jít pouze o plastová okna klasického formátu, ale také o podlouhlá okna orientovaná na výšku či na šířku, která nabízejí ideální řešení pro menší prostory, kam by se velká okna tradičního formátu nevešla, nebo kde nejsou potřebná.

Kde všude vám malá plastová okna poslouží?

Malá plastová okna nacházejí uplatnění v různých typech prostorů. Běžně je můžeme vidět v koupelnách, na toaletách, chodbách, skladech a dalších menších místnostech, které otevřou světlu a přitom zachovají dostatek soukromí. Okna otevíravá či s ventilací vám zároveň zajistí možnost větrání, což oceníte zejména u oken do koupelny a dalších prostorech se zvýšenou vlhkostí.

A kde ještě se vám bude malé plastové okno hodit? V nejrůznějších malých stavbách, jako je kůlna, zahradní domek, dílna či garáž – zkrátka všude, kde oceníte přirozené denní osvětlení. A pokud jde o stavby tohoto typu, je tu i jedna drobná výhoda z hlediska bezpečí pro váš majetek: malým okýnkem se zloděj dovnitř většinou neprotáhne.

Showroom s ukázkami plastových oken v různých provedeních
I malá plastová okna můžete vybírat z široké škály tvarů, orientace, provedení a dekorů.

V jakých nejmenších rozměrech lze plastové okno vyrobit?

Hranice velikosti malých plastových oken závisí na konkrétních výrobních procesech a technologiích používaných v dané firmě. Obecně však záleží na orientaci okna a na tom, zda potřebujete okno otevíravé, nebo fixní.

Otevíravé plastové okno má určitou nutnou tloušťku rámu, proto v případě opravdu malého okna může být výsledná plocha prosklení minimální a světelnost okna je tím pádem nízká. Pokud tedy potřebujete v prostoru pouze přirozené světlo a větrání máte zajištěné jiným způsobem, je u malých rozměrů vhodnější plastové okno fixní, u kterého může být rám užší. Na nákresu níže můžete vidět minimální rozměry pro jednokřídlé plastové okno otevíravě-sklopné při dvou různých orientacích.

Jednokřídlé okno otevíravě-sklopné_minimální rozměry
Jednokřídlé okno otevíravě-sklopné, tj. s ventilací, a jeho minimální rozměry při orientaci na výšku a na šířku.

Na co si dát pozor při výběru malých plastových oken?

Klíčové je brát v úvahu nejen velikost, ale také izolační vlastnosti a odolnost materiálů. Vybíráte okno např. do zahradního domku? Pak budou vaše nároky na tepelně-izolační vlastnosti nízké a pro vaše účely postačí jakákoli levná plastová okna. Pokud však chcete okna do obytných prostorů nebo vytápěné garáže, kde vám záleží na tepelném komfortu a úspoře energie, rozhodně vyberte kvalitní plastová okna z prvotřídních profilů a ideálně s trojsklem. 

      TIP: Chcete vědět, jaký typ zasklení je pro váš účel ten pravý? Přečtěte si náš článek Dvojsklo, nebo trojsklo

Objednejte okna přímo od výrobce

Optimální je objednat okna přímo od zavedeného výrobce, u něhož máte jistotu kompletního servisu, profesionální montáže a veškerých záruk. Naše okna i dveře vám odborně namontuje naše servisní firma šenk REALIZACE, která se postará i o zednické zapravení. Ve VPO vyrábíme okna z německých profilů VEKA, a to pouze v kvalitě třídy A. Taková okna vám v průběhu desítek let ušetří maximum energií a zajistí dostatek pohodlí v zimních i letních měsících, zvláště když je opatříte venkovním stíněním.

Vybíráte okna pro svůj stavební projekt, nebo rekonstrukci? Neváhejte nás kontaktovat, rádi vám poradíme a připravíme pro vás nezávaznou cenovou nabídku.

Zdroje fotografií: VPO

 

Blog