VPO
VPO
VPO - Telefon 800 280 800

Vyměňte okna či dveře s dotací Oprav dům po babičce a ušetřete za energie

Zrekonstruovaný rodinný dům s okny a dveřmi v dřevěném dekoru
S dotací Oprav dům po babičce můžete získat na rekonstrukci starého domu až 1 milion korun.

Vlastníte starší dům, který by potřeboval zateplit nebo zrenovovat? Využijte dotačního programu Oprav dům po babičce, který může pokrýt nemalou část vašich nákladů. Ušetříte tak peníze za rekonstrukci i za energie a vaše bydlení bude kvalitnější. V článku vás s programem podrobně seznámíme.

S dotací zvládnete rekonstrukci VPOhodě

Neúsporných a neobývaných starých domů přibývá, i když se stále staví nové. Pokud jeden takový vlastníte i vy, využijte dotační program Oprav dům po babičce – a nemusí jít zrovna o zděděnou nemovitost. Program podporuje zejména mladé rodiny, které tak získají možnost bydlet kvalitně a úsporně v domě s nízkou energetickou náročností.

Dotace vlastníkům přispějí na výdaje spojené s renovací až 1 000 000 Kč, přičemž celou částku dostanou předem. A navíc získají možnost vzít si zvýhodněný úvěr u vybraných stavebních spořitelen v průběhu roku 2024. Příjemné jsou také další dotační bonusy.

  • Kombinační bonus 10 000 Kč dostanete za každou kombinaci s dalším úsporným opatřením.
  • Za každé nezaopatřené dítě a každé dítě narozené od podání žádosti do roku 2030 vám stát přispěje rodinným bonusem 50 000 Kč.
  • Pokud žijete ve znevýhodněném regionu (v Karlovarském, Moravskoslezském, Ústeckém kraji a obcích podporovaných státem), dostanete dalších 10 % z celkové výše dotace.

Dotace se vztahuje na tzv. optimální zateplení – na zateplení obvodových stěn, střechy, stropů a podlah, na výměnu oken, vchodových dveří, garážových vrat i na novou stínicí techniku. Dotaci využijete také na nový kotel, fotovoltaiku, zelenou střechu či dobíjecí stanici.

Celá budova musí mít po rekonstrukci součinitel prostupu tepla ≤ 0,70 Uem,R. Jen výměna oken a dveří tak pro čerpání dotace pravděpodobně stačit nebude. Pokud se chystáte jen na dílčí zateplení domu, zažádejte si spíše o dotaci pro rodinné domy v klasickém programu Nová zelená úsporám. A nezapomeňte na posouzení budovy energetickým specialistou, který rozhodne, zda máte na dotaci nárok, nebo ne.

Kdo může podat žádost o dotaci?

Žádost mohou podat ekonomicky aktivní občané, kteří vlastní pouze jeden dům určený k bydlení. Podmínkou však je, že ve zrenovovaném objektu musí trvale bydlet alespoň 10 let po realizaci.

Pokud nemáte dostatečnou finanční rezervu na rekonstrukci, můžete si nechat peníze vyplatit zálohově předem. A pokud jste okna a vchodové dveře už vyměnili, o dotaci můžete žádat i zpětně na projekty od 1. ledna 2021 nebo na domy, které získaly stavební povolení od 1. července 2013.

Tip: Tip: Nesplňujete podmínky dotace pro rodinné domy? Podívejte se, jestli vám s rekonstrukcí nepomůže program NZÚ Light určený pro rodiny s nižšími příjmy a seniory.

Co k žádosti potřebujete?

Programem Oprav dům po babičce pokryjete část výdajů na opravu, ale také na zbourání starého a postavení nového domu.

K žádosti si nachystejte:

  • elektronickou identitu občana,
  • doklad o vlastnictví bankovního účtu,
  • odborný posudek složený z projektové dokumentace a energetického hodnocení budovy
  • a další dokumenty, například fotodokumentaci stávajícího stavu, dokument potvrzující účel užívání stavby a další.

Žádost podáte online na stránkách Státního fondu životního prostředí.

Montér kontroluje s klientkou otevírání oken po výměně
Úspory spojené s výměnou oken poznáte na účtech za energie již v zimě.

Vyměnit okna a dveře se vyplatí

Starší okna mají horší vlastnosti, a tak vám ven uniká spousta tepla i peněz za energie. Investovat do jejich výměny se vyplatí a tady jsou důvody, proč.

  • Dobrá tepelná izolace udrží po celý rok uvnitř příjemné klima. Vybrat si můžete okno s dvojsklem, nebo trojsklem i vchodové dveře s pohodlným bezdotykovým ovládáním.
  • Rozdíl mezi starými a novými okny poznáte v úsporách za energie. V zimě nebudete přetápět a v létě bude v domácnosti příjemný chládek i bez energeticky náročného chlazení.
  • Dobrá zvuková izolace zajistí, že vás už od klidné práce ani spánku nic nevyruší.
  • Okna a dveře sladíte se svým domem díky široké paletě dekorů a barev. A vylepšíte tak jeho vzhled.
  • Moderní bezpečnostní prvky ochrání váš majetek, a tak se nebudete muset na dovolené stresovat, jestli jste opravdu zamkli.

S rekonstrukcí nemusíte čekat do jara. Vyměnit okna lze i v zimě. Pokud tápete, která okna vybrat, zvažte odbornou konzultaci u profesionálů – třeba u nás ve VPO Protivanov. Doporučíme vám vhodné výrobky a materiál, aby byla celková úspora po realizaci co nejvyšší. Jedním z našich horkých tipů jsou plastová okna a dveře VEKA 82 s izolačním trojsklem – součinitel prostupu tepla oknem Uw má hodnotu 0,73. Díky skvělým tepelně-izolačním vlastnostem je tak ideální do starších domů i nízkoenergetických novostaveb. A nezapomeňte si k oknům pořídit venkovní žaluzie či rolety, se kterými ušetříte ještě víc.

Dotace Oprav dům po babičce vám pomůže s náklady na výměnu oken, dveří a stínicí techniky. Získat můžete 30 000 až 1 000 000 Kč. Na výplně otvorů je výše podpory 4 900 Kč/m2, u stínicí techniky je to 1 500 Kč/m2.

My vám okna a dveře vyrobíme a dodáme

Nová okna nevybírejte jen podle ceny, ale zvolte ověřeného, solidního dodavatele. Ve VPO vám okna i dveře vyrobíme a dodáme. Máte tak jistotu, že kupujete kvalitu. Navíc na všechny naše produkty platí záruční i pozáruční servis, který vám zajistí naše servisní firma šenk REALIZACE. Postará se také o profesionální montáž a zednické zapravení.

S výměnou oken, vchodových dveří, garážových vrat a jejich výběrem vám pomůžeme. Pošlete nám žádost o nezávaznou kalkulaci.

Zdroje fotografií: VPO Protivanov



Blog