VPO
VPO
VPO - Telefon 800 280 800

Moderní plastová okna – jak poznat ta skutečně kvalitní?

Dnešní doba je rychlá. Technologie postupují vpřed mílovými kroky, trendy se mění jako aprílové počasí… Ve stavebnictví to jde sice pomaleji, ale ani tam není snadné udržet prst na tepu doby. Obzvlášť pro laiky. Jaká okna jsou aktuálně v kurzu? A jaké vlastnosti si je potřeba při výběru pohlídat? S tím vám rádi poradíme.

Moderní okna, moderní materiály

Na přelomu tisíciletí opovrhovaná popelka, dnes jednoznačně nejoblíbenější volba do novostaveb i rekonstrukcí. Moderní plastová okna musela urazit pěkný kus cesty, aby si vydobyla své místo mezi tvrdou konkurencí dřevěných a hliníkových oken

Dnes už si nemusí nic dokazovat a poměr ceny a tepelně-izolačních vlastností kvalitního plastového okna s trojsklem jen tak něco nepřekoná. Moderní okna z vysoce kvalitního PVC mohou mít prakticky jakýkoli tvar a nabízí i rozmanitou barevnost – od libovolného barevného odstínu až po věrnou imitaci dřeva a hliníku. Nejvíc v kurzu jsou okna v odstínech šedé, táhne zejména elegantní antracit.

Výsadní postavení na trhu s moderními výrobky zaujímají bezpochyby německá plastová okna. Ta vynikají kvalitou materiálu i designovými možnostmi. Ale orientovat se jen podle geografického původu materiálu nestačí. Jak se poznají kvalitní plastová okna? Na to se hned podíváme.

Jak poznat kvalitní plastová okna?

Rozdíly ve výrobcích jsou velké, ale na první pohled je neuvidíte. Je proto dobré vědět, jaké vlastnosti a hodnoty si při výběru pohlídat. I moderní plastová okna jsou totiž jen tak kvalitní, jako jejich jednotlivé části

Kvalitu moderního plastového okna určuje kvalita okenního profilu, těsnění a kování a samozřejmě výběr vhodného zasklení. Opomíjet byste neměli ani kvalitní montáž. Jen profesionálně namontovaná okna vám zajistí správné fungování bez problémů s úniky tepla nebo zatékáním. 

Nejdůležitějšími parametry, které byste si měli při výběru oken vždy pohlídat, jsou:

  1. Třída okenního profilu
  2. Součinitel prostupu tepla
  3. Počet uzavíracích bodů

Tip: Všechny informace o technických vlastnostech výrobku najdete v cenové nabídce. Obzvláště obezřetní buďte při nákupu podezřele levných plastových oken – důkladně si zkontrolujte, zda v nabídce nejsou skryté příplatky.

Kvalitní okenní profil = kvalitní plastové okno

Základem každého okna je okenní profil – důležitá je zejména síla stěny profilu, podle které evropská norma ČSN EN 12608-1 dělí profily do tříd A, B a C. I když rozdíly mezi třídami nepřesahují půl milimetru, vliv síly profilu na dlouhodobou nosnost, pevnost a stabilitu je zásadní. 

Ve VPO pracujeme výhradně s profily německého výrobce VEKA, který jako jediný vyrábí plastové profilové systémy pouze v kvalitě třídy A. 

Tloušťka stěny profilů VEKA je 3,0 mm na viditelných plochách a 2,7 mm v oblasti falcu a napojení. Pro výrobu profilů třídy A používá o cca 14 % víc materiálu – taková okna mají o 15-20 % vyšší pevnost v rohu a ohýbají se o 10-12 % méně při zatížení.

Důležitá je také vnitřní výztuha. Okna s ocelovou výztuží jsou pevnější, odolnější a unesou i těžké izolační zasklení trojsklem. Zajistí vám dlouhou životnost a tvarovou stálost bez deformací křídel, průhybů profilů, netěsností. 

Okna z profilu třídy A s kvalitní výztuhou také lépe odolávají působení vysokých teplot, což oceníte hlavně u moderní plastových oken velkých rozměrů v tmavých odstínech šedé.

Nižší hodnota Uw pro vyšší úspory

Tím, co rozhoduje o kvalitě tepelně izolačních vlastností okna, je hodnota Uw (w = window). Ta určuje, kolik tepla zevnitř unikne ven – čím nižší hodnota Uw je, tím lépe okno izoluje a vy víc šetříte na energiích. Hodnota Uw se počítá ze součinitelů U: prostupem tepla rámem Uf (f = frame) a zasklením Ug (g = glass), zohledňuje se i zapuštění skla. 

Ideální hodnota u kvalitního plastového okna se liší podle toho, zda volíte trojsklo nebo dvojsklo a jakou má okno stavební hloubku.

Trojsklo je dnes v novostavbách samozřejmostí a stále častěji se využívá i pro rekonstrukce – je sice o cca 15 % dražší než dvojsklo, ale podstatně lépe izoluje a má menší sklony k rosení oken

Pokud chcete ušetřit a rám vašeho okna umožní osazení širších skel, stačí vyměnit pouze zasklení. Tepelný prostup u kvalitních plastových oken s trojsklem a stavební hloubkou 76–82 mm se pohybuje v hodnotách kolem 0,8 až 0,7 W/m2K

Dvojsklo se hodí zejména do nezateplených a nevytápěných prostor (garáže, zimní zahrady, chodby). Optimální hodnota Uw je 1,1 W/m2K a méně.

Na izolační vlastnosti má vliv i těsnění – vybrat si můžete mezi těsněním dvojitým (dorazové) a trojitým (středové). Středové těsnění lépe izoluje a také chrání před hlukem, což oceníte hlavně v hlučnějších ulicích.

Určitě volte minimálně pětikomorové profily se stavební hloubkou 76 mm a víc. Rozhodující v tomto případě není počet komor, ale právě stavební hloubka. Čím větší je totiž stavební hloubka okna, tím lépe izoluje – okna ze systémů s tloušťkou 70 mm už jsou dnes parametrově za zenitem. 

Tip: Na nová okna s trojsklem můžete čerpat dotace z programů NZÚ Light a Oprav dům po babičce. S podáním žádostí a realizací celého procesu výměny plastových oken vám rádi pomůžeme. Stačí se ozvat.

Bezpečnější domov s kvalitním kováním 

Kvalitní plastová okna musí nejen dobře izolovat, ale také být bezpečná a snadno se ovládat. Ideální je celoobvodové kování s vyšším počtem bezpečnostních uzamykacích bodů

V moderních stavbách se používají těžká a velká plastová okna, která mají vyšší nároky na lehký chod – s 200 kg křídlem se určitě nechcete přetlačovat. Důležité jsou také bezpečnostní vlastnosti kování. Zloději se často snaží okno spíš vypáčit, než rozbít. A kování by jim kování jejich snahu mělo znesnadnit. 

Ve VPO pro posuvné systémy, jednokřídlá, dvoukřídlá i trojkřídlá okna používáme kování německého výrobce Gretsch-Unitas (G-U). Kování UNI-JET splňuje ty nejvyšší nároky – udrží i opravdu těžká křídla, je odolné proti vloupání až do třídy RC 3 a díky kvalitní povrchové úpravě odolává korozi.

Tip: Kování je třeba alespoň jednou za rok zkontrolovat, seřídit a promazat. Pokud si se servisem oken nevíte rady, zavolejte na pomoc odborníky. Ve VPO záruční i pozáruční servisní služby zajišťuje naše vlastní společnost šenk REALIZACE.

Blog